L’any passat vaig viure durant tres mesos a Nova York i com que m’agraden molt els musicals, vaig aprofitar per anar a Broadway amb bastanta assiduïtat (sí, vaig veure els 16 espectacles que teniu a la foto superior).

Anar a Broadway és car, molt car. Les entrades normalment no baixen dels 100 $, i uns bons seients poden costar fins a 500 $ o més. Tot i això, hi ha petits trucs que ens poden ajudar a aconseguir entrades més barates o descomptes sobre el preu de taquilla. Com que és època de vacances i diverses persones m’han demanat aquesta informació, dedicaré aquest post a explicar les diferents vies possibles.

Primer de tot, us heu de preguntar: vull anar a veure una obra concreta? M’és igual què veure, només vull veure com és un espectacle de Broadway? Si voleu veure una obra concreta i un dia concret (dins de la planificació del viatge, “tal dia anirem al teatre”): compreu les entrades des de casa, tan aviat com pugueu. Així us assegureu que veieu l’obra que us fa il·lusió i no us arrisqueu a quedar-vos sense. Les grans obres (The Lion King, Aladdin, Hamilton…) s’esgoten bastant ràpidament, així que val més preveure-ho amb temps.

Si us és igual quina obra veure, aquí teniu una sèrie de mètodes que us poden abaratir l’experiència:

Mètode 1. Rush tickets

Els rush tickets són seients que els teatres posen a la venda a primera hora del matí, quan obren les taquilles (cap a les 10, cal fer cua des d’una estona abans perquè volen de seguida). Les entrades són per a la funció del mateix dia, bé perquè han quedat seients sols a final o al mig d’una fila o bé perquè són entrades que no tenen visió completa. Habitualment valen entre 30 i 50 $, i n’hi ha entre 10 i 20 de cada obra (per això s’acaben tan ràpid). Utilitzant aquest mètode vaig veure The Book of Mormon des de platea i amb bona visió per 37 $.

Mètode 2. Loteries digitals

Aquest mètode és més imprevisible i desaconsellable si esteu de viatge i heu de planificar amb antelació l’hora d’anar al teatre. És un mètode fàcil: cada obra sorteja unes quantes entrades cada dia a preus més reduïts, només cal apuntar-se al sorteig i esperar que et toqui. La clau: intentar-ho els dies de menys concurrència (cal evitar els divendres, els dissabtes i diumenges) i les sessions menys populars (per exemple, les sessions matinals de les 2 del migdia són més fàcils d’aconseguir). Exemples de loteries digitals actuals: Anastasia, Hamilton o The Lion King. Avantatge: pots participar a totes les loteries cada dia, així augmentes les possibilitats que te’n toqui alguna.

Mètode 3. Loteries presencials

A més de les loteries digitals, alguns dels teatres també tenen loteries presencials. En què consisteixen? Doncs és el mètode tradicional: cada teatre té una urna a l’entrada on els visitants hi tiren una butlleta amb les seves dades i esperen el sorteig (normalment mitja hora abans que comenci l’espectacle). És un mètode que no vaig provar, però quan anava als espectacles vaig veure diversos dels sortejos: la gent fa una rotllana al voltant de l’urna, una mà innocent treu alguna de les butlletes, algú salta d’alegria perquè li ha tocat i la resta se’n van sense entrades. És un mètode que desaconsello (et fa perdre molt de temps, has d’anar al teatre físicament dues vegades i no tens garantia d’èxit), a més, els horaris dels espectacles fan que només puguis participar a un sorteig cada dia (perquè si quan et toca no hi ets, perds les entrades).

Mètode 4. Entrades d’última hora

Just al mig de Times Square hi ha una taquilla de TKTS que venen entrades per a les obres del mateix dia amb descomptes de fins al 50 %. Quin és el truc? Doncs que normalment venen les entrades de platea, les més cares, de manera que el 50 % sobre 200 $ et costa 100 $ (per posar un exemple). És potser el mètode en què el preu final et surt més car, però t’assegura una bona visió de l’espectacle (no és el mateix veure una obra des del 3r pis que des de platea).

Mètode 5. Empreses que ofereixen entrades amb descomptes

Aquí cal anar amb peus de plom. Si poseu “Broadway discounts” al Google us en sortiran centenars. Totes prometen donar-te les entrades al preu mínim, però després et cobren despeses de transacció i altres conceptes i acabes pagant el mateix que a la taquilla dels teatres. Important també: vigileu amb les estafes. En aquest àmbit, puc recomanar TodayTix.com, que vaig utilitzar per anar a veure Matilda. Avantatge: et surt per uns 50 $ l’entrada (depèn de l’espectacle). Inconvenients: són entrades molt allunyades de l’escenari (habitualment al 3r o 4t pis), no pots triar els seients i no estan disponibles totes les obres (cada dia hi ha ofertes per obres diferents, però les obres més famoses no hi són mai).

Avís final: els teatres americans no són com els catalans. La majoria són macroteatres de més de 1.000 seients (el més gran en té 1.900), i tot i que la visió normalment és bona, és millor consultar el mapa de localitats de cada teatre per assegurar-se que les entrades que comprem ens permetran gaudir de l’espectacle. En aquesta fitxa de la Wikipedia podeu consultar els diferents teatres que hi ha i les seves característiques.

Podeu consultar la cartellera actual de musicals a la web de Playbill (enllaç), i aquí hi detallen els descomptes disponibles per a cada obra.